Skip to main content

Ortodontik tedaviye ihtiyacı olup tedaviden kaçınanların en büyük endişesi, tedavi süreçlerinin nispeten uzun olmasıdır. Kaç yıl sürer dişlerimin düzelmesi? Tedavimin bitmesine ne kadar daha var? Bu tip sorular biz ortodontistlerin duymayı hiç arzulamadığı sorulardır. En az sizin kadar tedavinizin sonuçlanmasını bizde sabırsızlıkla beklemekteyiz.

Ortodontik tedavi süresini belirleyen, dişlerin istenen konumlara gelme süresidir. Bu süre de planlanan diş hareketi miktarına bağlıdır. Diş hareket hızının dokuları tahrip edecek seviyede olmaması, fizyolojik sınırlarda tutulması çok önemlidir. Aksi takdirde diş köklerinde rezorpsiyonlar (kısalmalar), diş eti çekilmeleri gibi olumsuz sonuçlar meydana gelebilir. Çoğunlukla estetik kaygılar nedeniyle yapılan bir tedavinin sağlığı olumsuz etkilemesi kimsenin arzu ettiği bir şey değildir.

Ortodontik tedavi sürecini kısaltmak isterseniz, öncelikle doktorunuzun önerilerini büyük bir özen ile uygulamanız gerekiyor. Unutmayın ki tedavi sürecinize ne kadar özen gösterirseniz o kadar güzel sonuçlar alacaksınız. Ortodontik tedavi sürecinizi kısaltmak için yapabileceklerinizi aşağıda sizin için derledik:

  • Dikkat etmeniz gereken en önemli husus ağız hijyeninin maksimum seviyede tutulmasıdır. Tel tedavisi süresince yiyecek artıkları diş üzerinde daha çok birikeceğinden daha da özenli olmak gerekecektir. Dişlerin normal diş fırçalarına ek olarak ara yüz fırçaları ile de temizlenmesi gerekecektir. Ağız hijyenine dikkat edildiği takdirde tedavi süreside kısalacaktır.
  • Braketlere ve tellere zarar vermemek gerekir. Braket kopması, tedavi sürecinin o anki aşamasına göre tedavinizin düşündüğünüzden çok fazla uzamasına sebep olabilir. Bu nedenle doktorunuzun tedavi başlangıcında size anlattığı önerileri can kulağı ile dinleyip uygulamalısınız.
  • Ağız dışı aparey kullananların, doktorlarının önerdiği kullanım süresine uyması çok önemlidir. Aparey kullanımını aksattığınız durumda tedaviniz uzayacaktır. Aynı şeyi tel tedavisinin genelde son aşamalarında verilen ağız içi elastiklerin kullanımı içinde söyleyebiliriz.

Hasta ile tedavi ve doktor uyumu iyi ise, ortodontik tedaviniz planlanan sürede bitecektir.

Kapaklı Braketler ile Tedavi Süresi Kısaltılabilir mi?

Kapaklı braketlerin kilit mekanizması kendi içinde olduğundan, ark tellerini braketlere bağlamak için ekstra tel ya da elastik ligatür kullanımına gerek yoktur. Bu durumda ark teli ve braket arasındaki sürtünme daha azdır. Sürtünmenin daha az olması, diş hareketinin daha hızlı olmasını sağlar. Bu durumda tedavi süreside kısalacaktır. En büyük avantajlarından biri de budur. Aynı zamanda ligatür kullanımına gerek kalmadığından ağız içi yara oluşumu ihtimali azalır. Hasta konforu artar.

Kapaklı braketlerin en büyük dezavantajı, klasik yöntemlere nazaran maliyetlerinin daha yüksek olmasıdır. Bu durum seçilen sisteme göre de değişkenlik göstermektedir.

Kapaklı braketlerde sıklıkla DAMON, Empower, Easy clip gibi sistemler kullanılmaktadır. Kapaklı braketlerin size ve tedavinize uygunluğunu ve hangi sistemin kullanılabileceğine doktorunuzun karar vermesi gerekmektedir.

Merve Özkan

1988 yılında Edirne’de doğdu. İlk orta eğitimini Edirne’de tamamladıktan sonra liseyi Edirne Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okudu. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başladı 2014 yılında Diş Hekimliğinde Uzmanlık sınavını derece ile kazanıp Süleyman Demirel Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalında Uzmanlığa başladı. 2019 yılında uzmanlık eğitimini tamamlayarak, Çorlu ADSM’de Ortodonti Uzmanı olarak görev aldı. 2020 yılında ise Kliniğimizin kurucu doktoru olarak çalışmaya başladı.

Konuşma Başlat
Ücretsiz Muayene İçin Yazın
Merhaba!
Şimdi bize Whatsapp'tan yazın.