Skip to main content

Ortodontik tedaviniz bittiğinde, braketler söküldüğünde ya da şeffaf plaklarla tedavi olduysanız ataşmanlar temizlendiğinde, dişler tekrar eski haline dönme eğilimindedir. Bu sebeple ortodontik tedavi sonu durumun kalıcı hale gelmesi için pekiştirme tedavisine geçilmelidir. Pekiştirme tedavisi, aktif tedavisi biten hastaların pasif olarak tedavilerinin devam ettiği süreç de diyebiliriz. Bu sürecin süresi ve kullanılacak aygıtlar, tedavi başı sahip olunan ortodontik anomaliye, tedavi sonucu elde edilen başarıya, doktorun kişisel tercihlerine göre değişkenlik göstermektedir. Bu sürede en sık kullanılan aygıt, sabit retainer teli dediğimiz, genelde alt ve üst ön bölge dişlerin arkasına doktorunuz tarafından yapıştırılan ince teldir. Bu ince tel pasiftir ve dişler üzerine herhangi bir baskı yapmaz. Hastanın konuşmasına ya da ağız ve diş bakımını yapmasına engel teşkil etmez. Gerekli ise bu süreçte diş taşı temizliği yapılmasına da engel değildir. Çok sert bir şey ısırılmadığı sürece kolayca kopma riski yoktur. Retainer teli sayesinde estetik açıdan ön planda olan keser dişlerin eski hallerine dönme eğilimi azalmaktadır.

Ortodontik tedavi sırasında dişler, dişi çevreleyen kemik içerisinde hareket etmektedir. Dişin hareket ettiği yönde kemikte yıkım (rezorpsiyon), hareketin tersi yönde kemik yapımı (apozisyon) gerçekleşmektedir. Ayrıca dişi çevreleyen diş eti dokusunda da değişiklikler oluşur ve yeni duruma diş etlerinin de uyum göstermesi gerekmektedir. Kemik ve diş eti dokusunun yeniden organize olduğu bu sürecin iyi değerlendirilmesi dişlerde bozulmalar meydana gelmemesi için çok önemlidir. Doktorların bu sürecin önemini her hastasına detaylı anlatması ve hastaların da yeterli özeni göstermesi gerekmektedir.

Hastanın durumuna göre 3 farklı retainer tercih edilebilmektedir.

*Sabit Retainer: Dişlerin dil tarafına yapıştırılan ince ve pasif bir teldir. Dışarıdan görülmemeleri büyük avantajdır. Genelde alt çenede köpek dişler arasına, üst çenede ön dört keser diş arkasına uygulanırlar. Bu tel dişlerin hareket etmesine engel olur. Genelde üç yıl kalması ve gerekli olmadıkça çıkartılmaması tavsiye edilir.

*Essix Retainer: Tedavi sonu hastadan ölçü alınarak kişiye özel hazırlanan pasif şeffaf plaklardır. Özellikle tedavi sonu ilk bir yıl tavsiye edildiği şekilde kullanımı oldukça önemlidir. Şeffaf oldukları için estetiktirler ve sosyal çevrede söylenmediği müddetçe genelde farkedilmezler.

*Hareketli Retainer: Dişlerin önünden paslanmaz çelik telin geçtiği, akrilik malzemeden üretilen ve kişiden ölçü alınarak hazırlanan halk arasında damaklık olarak da bilinen takıp çıkarılabilen apareylerdir. Ortodontik tedavi sonrası hastalar tarafından tel görünümü istenmediğinden kullanımı son zamanlarda azalmıştır.

Merve Özkan

1988 yılında Edirne’de doğdu. İlk orta eğitimini Edirne’de tamamladıktan sonra liseyi Edirne Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okudu. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başladı 2014 yılında Diş Hekimliğinde Uzmanlık sınavını derece ile kazanıp Süleyman Demirel Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalında Uzmanlığa başladı. 2019 yılında uzmanlık eğitimini tamamlayarak, Çorlu ADSM’de Ortodonti Uzmanı olarak görev aldı. 2020 yılında ise Kliniğimizin kurucu doktoru olarak çalışmaya başladı.

Konuşma Başlat
Ücretsiz Muayene İçin Yazın
Merhaba!
Şimdi bize Whatsapp'tan yazın.