Skip to main content
Genel

Diş Beyazlatma Hakkında Her Şey

By 22 Ağustos 2023No Comments

Dişler yiyecek, içecek ve sigara kullanımı nedeniyle zamanla sahip oldukları doğal rengini kaybedebilir ve daha koyu renkte görünebilirler. Estetik problem yaratan bu durumu düzeltmek için diş beyazlatma işlemleri uygulanabilir. Burada önemli olan hastanın profesyonel yardım almasıdır. Çünkü piyasada bulunan ve beyazlatıcı özelliği olduğunu iddia eden birçok ürün dişlerin en dış tabakası olan mineye geri dönüşümsüz hasar verebilmektedir. Diş beyazlatma işlemi, diş hekimi kontrolü altında dişlere herhangi bir zarar vermeden uygulanabilen son derece kolay ve güvenilir yöntemlere sahiptir.

Diş beyazlatma tedavisi için iki yöntem uygulanır. İlki klinik ortamında uygulanan ve hızlı sonuç veren ofis tipi beyazlatmadır. Bu işlem başlangıcında öncelikle diş etleri bir bariyer yardımı ile izole edilir. Daha sonra dişlerin üzerine beyazlatıcı jel uygulanır. Jel aktivasyonu için lazer ya da LED gibi ışık kaynakları kullanılabilir. İşlem süresi 30 dakika ile 1 saat arasında değişebilir.

Diş rengi bu işlem ile ortalama 2-3 tona kadar açılabilir. İşlem sonrası 2-3 gün sürebilen geçici hassasiyet sorunu dışında kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur. Elde edilen beyazlığın kalıcı olması için hasta özellikle ilk 2 hafta süresince çay, kahve, domates soslu yiyecek, sigara kullanımını kısıtlamalı ve diş bakımına özen göstermelidir. Hastanın diş bakımına göre sonuç 2-3 yıla kadar kalıcılığını koruyabilir. Beyazlatma işlemi porselen veya lamina gibi protetik restorasyonlara etki etmez. Ön bölgede dolgusu bulunan dişlerin diş dokusu beyazlarken dolgu rengi sabit kalacağından renk uyum sorunları oluşabilir. Dolguların işlem sonrası yenilenmesi gerekebilir.

İkincisi ev ortamında uygulanabilen ev tipi beyazlatmadır. Genelde ofis tipi beyazlatma işleminin takibinde beyazlığın korunması için tercih edilir. Bu işlemin uygulanması için hastadan ölçü alınır ve hastaya özel beyazlatma plakları hazırlanır. Bu plaklar şeffaf renkte ve tekrar tekrar kullanılabilir özelliktedir. Hastaya beyazlatma ajanları ile birlikte teslim edilirler. Beyazlatma ajan seçimi ve kullanım süresi diş hekiminin tercihine göre değişebilir. Başarılı bir sonuç için gereken özenin gösterilmesi şarttır.

Dişlerinin beyazlamasını isteyen ve aynı zamanda ortodontik tedavi görmeyi düşünen bireyler için beyazlatma işlemi çoğunlukla tedavi bitiminden sonraya ertelenir. Lingual ortodonti tedavisi görmek isteyen ve bu tedaviye uygun görünen kişiler için bu durum geçerli değildir. Lingual ortodontik tedavi görmek ofis tipi beyazlatma işlemi için engel değildir. Çünkü dişlerin dış yüzeyinde beyazlatıcı jel uygulanmasını etkileyen herhangi bir şey yoktur. Bazı durumlarda şeffaf plak tedavisi sırasında da beyazlatma uygulanabilir fakat kişisel kanaatim tedavi bitiminden sonra yapılmasının daha uygun olduğu yönündedir.

Size en uygun yöntemin seçimi ve uygulanması için diş hekimine başvurmanızı öneririz.

Merve Özkan

1988 yılında Edirne’de doğdu. İlk orta eğitimini Edirne’de tamamladıktan sonra liseyi Edirne Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okudu. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başladı 2014 yılında Diş Hekimliğinde Uzmanlık sınavını derece ile kazanıp Süleyman Demirel Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalında Uzmanlığa başladı. 2019 yılında uzmanlık eğitimini tamamlayarak, Çorlu ADSM’de Ortodonti Uzmanı olarak görev aldı. 2020 yılında ise Kliniğimizin kurucu doktoru olarak çalışmaya başladı.

Konuşma Başlat
Ücretsiz Muayene İçin Yazın
Merhaba!
Şimdi bize Whatsapp'tan yazın.