Yetişkin Ortodontisi
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Ortodonti, diş ve çenelerin konum bozukluklarını tedavi eden diş hekimliğinin bir dalıdır. Dişler ve çenelerdeki bu konum bozuklukları çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum sadece estetik değil fonksiyonel olarak birçok soruna da yol açabilir.
Çocukluk döneminde tedavi edilmezse sorunlar yetişkinlik döneminde de daha şiddetli bir şekilde devam eder. Uzmanların önerisi bu tedavinin erken yaşlarda yapılmasıdır. Ancak; erken yaşlarda yapılmayan ortodonti ileriki dönemlerde de yapılabilir.
Ortodontik tedavi, yalnızca çocuklar için uygulanan bir tedavi değildir. Her yaştan hastaya uygulanabilen bir tedavi şeklidir. Tedavi yöntemleri ve tedavi süresi değişmekle birlikte başarılı sonuçlar elde edilir. Yetişkin hasta, tedavi sonunda hem estetik açıdan sorunlarından arınır hem de çarpık dişlerin neden olduğu ağız ve diş sorunlarından kurtulur.
Yetişkin Ortodontisi Neden Yapılır?
Yetişkin ve ileri yaşlarda da ortodontik tedavi yapılabilir. Ortodontik tedavide alt yaş sınırı olup, üst yaş sınırı yoktur. Çene kemiği kaybı olmayan ve sağlıklı diş ve diş etlerine sahip her birey bu tedaviden fayda görebilir.
Yetişkinlerde ortodontik tedaviye sıklıkla estetik kaygılar sebebiyle başvurulur. Yetişkinlerin rahatlıkla gülümseyememeleri, gülmekten çekinmeleri ve konuşurken dişlerinin görüneceği gibi endişeleri olduğunda bu tedaviye ihtiyaç duyarlar. Sosyal hayatlarında bu kaygı ve endişeleri yaşayanlar için ideal bir tedavi şeklidir.
Yetişkin Ortodontisi Ne İçin Yapılır?
Yetişkinlerde ortodonti;
Bu gibi amaçlar güdülerek yetişkinlere ortodontik tedavi uygulanabilir.
Yetişkin Ortodontisi Nasıl Yapılır?
Yetişkinlerde diş ve çene yapısı büyüme görevini tamamlamıştır. Kemik yapısı sertleşmiş ve daha kompakt hale gelmiştir. Bu yüzden yetişkinlerde ortodontik tedavi çocuklara göre bir miktar daha yavaş olmasına rağmen, bu alanda sağlanan yeni gelişmeler aradaki farkı epey aza indirmiştir.
Çenelerin gelişimi tamamlandığından büyüme-gelişimden faydalanılarak yapılan çenelerin ortopedik tedavisi yetişkinlerde mümkün değildir. Çenelerdeki bozukluklar ancak cerrahi müdahaleler ile çözülebilir.
Yetişkinlerde ortodontik tedavi için ilk olarak hasta klinik ve radyolojik açıdan muayene edilir. Uzman hekim, diş ve ağız yapısını kapsamlı olarak inceler. Diş ve çenede var olan sorunları tespit eder ve ortodontik tedaviye uygunluğunu belirler.
İkinci adım, hastanın dişlerinin, çene ve kemik yapısının ortodontik tedavi için hazırlanmasıdır. Tıpkı çocuklarda olduğu gibi tedavi öncesinde gerekliyse diş taşı temizliği ve çürüklerinin tedavisi gerçekleştirilir. Tellerin görünümünden rahatsızlık duyan hastalar için farklı tedavi seçenekleri ve materyalleri değerlendirilir. Fikir birliğine varıldıktan sonra tedaviye geçilir. Tedavi planlamasına uygun şekilde işlemlere başlanır.
Yetişkinlerde ortodontik diş hareketi çocuklar ile aynıdır. Ancak yetişkinlerde diş ve destek dokuların iyileşme kapasitesi daha az ve kemik yapısı daha sertleşmiş olduğundan tedavi süresi de daha uzundur. Tedavi sürelerini kısaltma amaçlı birçok yöntem geliştirilmiş ve günümüzde sıklıkla bu yöntemlere başvurulmaktadır. Hızlandırılmış ortodontik tedaviler olarak adlandırılan bu yöntemler güvenle kullanılabilir. Sonuçları da bir hayli başarılıdır.
Yetişkin ortodontisinde en büyük zorluk yetişkinlerin iş ve sosyal yaşamlarında yaşanır. Yetişkinler diş tellerinin görünmesinden dolayı rahatsızlık duyarlar. Bunun geçici bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Bu süreç uygulanan tedavi yöntemine, ağız ve çenenin durumuna, diş ve diş etlerindeki sorunlara göre değişebilir. Görünmez diş tellerinden ve şeffaf plaklardan faydalanılabilir. Genellikle tedavi süreleri 8 ila 30 ay arasında değişkenlik gösterir.
Tedavi süresince yetişkin, uzman hekim kontrolündedir. Bu noktada hastanın kontrollerini ihmal etmemesi ve düzenli olarak randevularına gitmesi gerekir. Bununla beraber ortodontik tedavi süresince uyulması gereken hususlar da göz ardı edilemez. Hasta, uzman hekimin her önerisine harfiyen uymak durumundadır. Bu sayede ortodontik tedavi başarısı da yükselecektir. Ayrıca tedavi sona erdiğinde de uzmanın tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilmesinde fayda vardır.
Yetişkinler için Ortodonti Tedavi Yöntemleri
Yetişkinler için;
Yetişkin ortodontik tedavisinde hastanın yaşı, cinsiyeti, ağız ve çene yapısı dikkate alınarak hastaya özel tedavi yöntemi belirlenir ve uygulamaya geçilir.
Yetişkin Ortodontisinin Avantajları Nelerdir?
Bu tedavi öncelikle hastaların estetik kaygılarından kurtulmaları açısından önemli bir avantaja sahiptir. Çocukluk dönemindeki çapraşık dişler düzeltilerek kişiye estetik bir gülüş kazandırılır. Bunlar hastanın öz güveninin artmasını sağlar. Bunun dışında;
Tüm bunlar yetişkinler için önemli avantajlardır.