Şeffaf Plaklar (Telsiz Ortodonti Tedavi)
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Ortodonti, Yunanca kökenli bir kelime olup düzgün diş anlamına gelmektedir. Ortodonti alanı dişlerin ve çenelerin düzensizliklerini teşhis edip, tedavisiyle ilgilenir. Kişilerin fonksiyonel, estetik, güzel bir gülümsemeye kavuşmasını sağlar. Bunun için kullanılan çok çeşitli malzeme ve materyal seçeneği mevcuttur. Telsiz ortodontik tedavi de bunlardan biridir.
Telsiz ortodontik tedavi bildiğimiz klasik tel tedavisinden farklı olarak hiç tel kullanılmadan gerçekleştirilen bir tedavi çeşididir. Bu tedavi çeşidi dişlerin, kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar yardımıyla hareket ettirilmesi ve düzensizliklerin bu şekilde tedavi edilmesine imkan sağlar. Plaklar hastanın ağız içi ölçülerinin klinik koşulları altında ölçü maddeleri ya da dijital olarak alınması ve dijital ortama aktarıldıktan sonra 3D yazıcılar yardımıyla üretilmesiyle elde edilir. Tedavi bir dizi plağın 2 hafta aralıklarla değiştirilerek kullanılması şeklinde ilerler. Nihai sonucun tedavi başında ve tedavi süresince ilerlemenin bilgisayarda simüle edilerek gösterilebilmesi hastaya motivasyon sağlar.
Görünmez ortodontik tedavi seçeneklerinden en popüler olanıdır. Hem erişkinlere hem de genç ve çocuklara uygulanabilir olması her geçen gün şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi gören kişi sayısını hızla arttırmaktadır. Her tedavi seçeneğinde olduğu gibi, şeffaf plakların kullanılması halinde de gözlemlenen avantajlar ve dezavantajlar vardır.
Şeffaf Plak Tedavisinin (Telsiz Ortodonti Tedavi) Avantajları
Dişler, insanların temiz, bakımlı ve sağlıklı görünmesini sağlayan önemli bir parçasıdır. Dişlerdeki şekil ya da konum bozukluğu kişileri aynaya her baktıklarında rahatsız edebilir. Bu sebeple toplum içerisinde el ağızla kapatılarak gülmeye sıklıkla rastlanır. Tel tedavisinin gri görünümünden rahatsızlık duyan birçok insan da dişlerindeki bozuklukların giderilmesi yoluna girmekten kaçınmaktadır. Şeffaf plaklar ile görünmez tedavi bu kişilerin sorunlarının çözümü için çok iyi bir alternatif olmuştur.
Şeffaf plak kullanımıyla yapılacak olan tedavinin çeşitli avantajları vardır ve bu avantajlar şu şekildedir:
Bu tedavi sayesinde sağlanan avantajlar belirtilen şekilde olmakla beraber, tedavinin tercih edilmesi için dezavantajların neler olduğunu da bilmek gerekir.
Şeffaf Plak Tedavisinin (Telsiz Ortodonti Tedavi) Dezavantajları
Tel kullanımı tercih edilmeden yapılacak olan ortodontik tedaviler, genel olarak sürecin daha uzun sürede sonlanmasına neden olur. Çünkü diş telleri; ağız yapısının daha çabuk düzelmesine, diş köklerinin daha çabuk istenilen şekilde hareket etmesine ve tedavi sürecinin kısalmasına neden olur. Burada en etkili olan şey tel tedavisinin 24 saat hastanın müdahalesi olmadan sürüyor olmasıdır. Şeffaf plakların kullanımı hastaya bırakıldığı için düzenli kullanım sağlanamayan kişilerin tedavisi uzayıp gitmektedir.
Bu sebeple şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi; daha yavaş düzelmelerin yaşanmasına, diş köklerinin daha yavaş hareket ederek olması gereken yere gelmesine ve estetik duruşun daha geç yakalanmasına neden olur. Bu durum, şeffaf plak tedavisi adına en çok dezavantaj sağlayan durumdur.
Bunun yanı sıra, şeffaf plak kullanımı sağlanarak yapılan tedavilerde; tedaviyi alan kişinin ağzında kabarık bir duruş ve ağız içerisinde kalabalık hissi oluşabilir. Bu tedaviyi alacak olan insanların bu durumdan rahatsız olabilmesine bağlı olarak; hissedilen bu duyguların dezavantaj olarak değerlendirildiği bilinmelidir.
Ayrıca şeffaf plaklar ile tedavi tüm bireylere uygulanamaz. Tüm dişlerin ağız içerisine sürmediği ve kompleks bazı problemlerin düzeltilmesi için klasik tel tedavisine gereksinim duyulabilir.
Şeffaf Plaklar (Telsiz Ortodonti Tedavi) Nasıl Yapılır?
Tel kullanılmadan, yalnızca şeffaf plak kullanımıyla gerçekleştirilen ortodontik tedavinin yapılması için bazı adımların izlenmesi gerekir. İlk olarak, ortodonti uzmanı diş hekimlerine başvuru yapılır ve ağız sağlığının değerlendirilmesi sağlanır. Tedaviyi alacak olan kişinin ağzında; dolgu ihtiyacı varsa yapılır ve diş taşlarının temizlenmesi sağlanır. Daha sonra, kişinin tedaviden beklentileri de göz önünde bulundurularak tedavi planına karar verilir ve dişlerin ölçüsü alınır. Ölçü alma işlemi ölçü maddeleri yardımıyla ya da ağız içi kameralar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Alınan ölçüler dijital ortama aktarılarak tedavinin seyri ve sonucu bilgisayarda simüle edilir. Hasta ve hekim onayladığı takdirde plakların üretim aşamasına geçilir. Seri şekilde üretilen plaklar belirli bir sırayla ve 2 hafta aralıklarla değiştirilerek kullanılmaya başlanır. Tedavi bitene kadar tüm aşamalar plak değişimleriyle doktor kontrolü altında gerçekleştirilir. Sonuçta istediğiniz o güzel gülüşe kavuşursunuz.
Şeffaf Plaklar (Telsiz Ortodonti Tedavi) İle Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?
Ortodontik tedaviye gereksinim duyulan sorunlar çok çeşitli ve kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Kişisel farklar ve değişkenler her tedavinin birbirinden farklı ve kişiye özel olmasına neden olur. Bu yüzden hiçbir tedavi birbirinin aynısı değildir. Tedavi süreleri de değişkenlik gösterir. Fakat şeffaf plaklar ile tedavinin önemli bir avantajı vardır. Tedavi henüz planlama aşamasındayken süre hakkında neredeyse kesin konuşulabilir. Örneğin, tedaviniz 30 plak olarak hazırlandıysa bu tedavinizin yaklaşık 15 ay süreceği anlamına gelir. Şeffaf plakların dişleri tümüyle sarıyor olması diş hareketinin daha kontrollü ve hızlı olmasını sağlar. Klasik tedavilere göre düzenli ve disiplinli kullanım şeffaf plaklar ile tedavinin daha kısa sürmesini sağlayabilir.