Hareketli Ortodontik Apareyler
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Hareketli ortodontik apareyler, sabit apareylerden farklı olarak takılıp çıkartılabilen apareylerdir. Bu sayede kullanımları sabit apareylere göre çok daha kolaydır. Özellikle erken dönem tedavilerde tercih edilirler.
Hareketli yer tutucular, çene genişletme amaçlı kullanılan vidalı hareketli apareyler, alışkanlık kırıcı apareyler ve pekiştirme apareyleri hareketli ortodontik apareyler arasında yer almaktadır. Ağız içinde kullanılan hareketli apareyler, ortodonti uzmanı tarafından hastaya özel olarak tasarlanır. Bu sayede hastanın ağzına tam uyum sağlayan hareketli apareylerin kullanımı oldukça basittir. Bu apareyler erken dönem tedavilerde çok önemli bir yere sahiptir. Büyüme gelişimin doğru bir şekilde yönlendirilmesinde çok etkilidir. Alt ve/veya üst çenenin konum bozukluklarının tedavisinde ilk tercihtir.
Hareketli apareylerin istenildiği zaman çıkartılıyor olması, özellikle yemek yerken hasta için büyük bir avantaj sağlar. Aynı zamanda ağız dışında temizlenebilir olması etkin bir şekilde temizleme kolaylığı sağlar. Akan suyun altında bir fırça yardımıyla yıkanabildiği gibi, eczanelerden temin edilen protez temizleme tabletlerinden de faydalanılabilir.
Hastanın problemine, ne amaçla kullanılacağına, yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak hareketli apareylerle tedavi süresi değişmekle birlikte bu süre ortalama 6 ay ila 1 yıl arasındadır.
Hareketli Ortodontik Apareyler Hangi Durumlarda Kullanılır?
Hareketli ortodontik apareyler, özellikle erken yaşlardaki çocuklarda sıklıkla ihtiyaç duyulan tedavilerin yapılmasına imkan sağlar.
Hareketli apareylerin kullanıldığı durumlar şu şekildedir;
Hareketli Ortodontik Apareylerin Avantajları Nelerdir?
Hareketli ortodontik apareyler, takılıp çıkarılabilen apareyler olması sebebiyle birçok avantaja sahiptir. Özellikle yemek yerken veya diş fırçalarken çıkarılan hareketli apareyler rahat bir kullanım sunmaktadır. Basit ortodontik problemler kolaylıkla çözülür. Aynı zamanda hareketli aparey kullanan hastalarda sabit tedavi süresinin de oldukça kısaldığı görülmüştür. Dayanıklıdırlar ve alerjik reaksiyona neden olmazlar. Tüm bu bilgilere ek olarak hareketli apareylerin ekonomik bir çözüm sunduğunu da söylemek gerekir.
Hareketli Ortodontik Apareylerin Dezavantajları Nelerdir?
Hareketli ortodontik apareyler, takıp çıkarılabilme hususunda büyük bir avantaj sağlasa da, aparey kullanımı hastaya bağlı olduğundan kooperasyon sağlanamadığında başarıya ulaşmak güçleşir. En büyük dezavantajı da budur.
Apareyler ağız dışında bir kutu içerisinde saklanmalıdır. Yeterince özen göstermeyen hastalar apareylerini kaybedebilirler. Kopma, kırılma gibi problemler, çoğu zaman apareyi sert zemine düşürme ya da üstüne oturma sebebiyle oluşur. Bu nedenle tedaviye gereken özenin gösterilmesi önemlidir.
Son olarak alışma dönemlerinde hareketli aparey kullanan hastalarda konuşma problemi ve mide bulantısı sorunları görülebilmektedir. Çoğunlukla bu durum alışma dönemiyle kısıtlı kalıp, ilerleyen zamanlarda herhangi bir problem görülmez.
Hareketli Ortodontik Apareyler Nasıl Uygulanır?
Hareketli ortodontik aparey kullanım gerekliliğine uzman hekim tarafından klinik ve radyolojik muayene sonrası karar verilir. Apareyin çeşidi, hangi bölgeye ne kadar süreyle uygulanacağı hasta ile paylaşıldıktan sonra işlemlere geçilir. Hastanın ağız içi ölçüleri alınır ve aparey yapımı için bu ölçüler laboratuvara gönderilir. Hastaya apareyinin uygulanacağı yeni bir randevu verilir.
Apareyler kontrol edildikten sonra hastaya uygulanır. Kullanımında dikkat etmesi gereken hususlar konusunda hasta bilgilendirildikten sonra 4 ila 6 hafta arasında verilen kontrol randevularıyla tedavi takibi sağlanır. Tedavi süresi, hastanın problemine, yaşına, cinsiyetine, aparey çeşidine göre farklılık göstermesine rağmen, genellikle 6 ay ile 1 yıl arasındadır.
Hareketli Ortodontik Aparey Çeşitleri Nelerdir?
Hareketli ortodontik apareyler, tedavinin şiddetine ve hastanın durumuna göre şekillenmektedir. Kullanım alanlarına göre farklılık gösteren hareketli aparey çeşitlerinden bazıları Monoblok, Twin Blok, Aktivatör, Hawley, Essix Plak ve Positioner olarak sıralanabilir. Bu apareyler çene kayması, kapanış sorunları, diş düzensizliği, pekiştirme amaçlı olarak çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.
Hareketli Ortodontik Aparey Ücretleri
Hareketli ortodontik apareylerin fiyatlarına etki eden bazı hususlar mevcuttur. Kişiye özel olarak tasarlanması, kullanılması gereken aparey sayısı, aparey çeşidi, uygulanması gereken tedavinin şiddeti ve süresi hareketli apareylerin fiyatlarına etki etmektedir. Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda kesin bir fiyat söylemek imkânsızdır. Net bir bilgiye ancak uzman hekim muayenesi sonrası erişebilirsiniz. Yalnız bu noktada hareketli ortodontik apareylerin, sabit apareylerden çok daha ekonomik olduğunu söylemekte fayda var.