Diş Teli Tedavisi
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Diş teli, diş çapraşıklıklarının, kapanış sorunlarının ve iskeletsel problemlerin düzeltilmesinde kullanılan tedavi şekline halk arasında verilen isimdir. Ortodonti alanında yapılan bu tedavi pek çok farklı yöntem ve apareyin kullanımını gerektirse de, diş teli tedavisi denince genelde akla gelen dişlerin üzerine yapıştırılan metal parçalar ve tellerdir. Dişlerin yüzeyine yapıştırılan ve tedavi boyunca diş üzerinde sabit kalan bu parçalara braket ismi verilir. Braketlerin içinden geçen ve tüm dişleri birbirine bağlayan ve dişlerin düzgün sıralanmasını sağlayan tellere de ark teli denir. Ark telleri braketlere metal ince teller ya da renkli elastikler kullanılarak bağlanabilir. Böylece tedavinize arada renk katabilirsinizJ. Ark telleri braketler aracılığıyla dişlere kuvvet uygular ve bu şekilde dişlerin hareket etmesi sağlanır. Uygulanan kuvvetler hafif düzeyde olduğu müddetçe dişlere zarar veren bir etkisi yoktur.
Diş teli tedavisi genellikle 1 ila 2,5 yıl arasında sürer. Bu süre boyunca ayda bir kontrol randevuları ile dişlerin istenen bölgelere kademeli olarak hareketi sağlanır. Diş teli tedavisi ile yalnızca dişlerin düzeltilmesi sağlanmaz. İskeletsel problemler de giderilebilir. Bunun için ağız içi veya ağız dışı farklı aygıtlardan destek alınır. Burada önemli olan iskeletsel problemlerin ortodontik tedavisinin sadece büyüme gelişim döneminde giderilebildiğidir. Büyüme gelişim dönemi sona ermiş hastalarda iskeletsel problemler diş teli tedavisi ile ya kamufle edilir ya da ortognatik cerrahi operasyonlardan yardım alınarak düzeltilebilir. Erken teşhis tüm hastalıklarda olduğu gibi çene yüz anomalilerinde de oldukça önemlidir. 6 yaş itibariyle diş hekimi ziyaretlerine başlanmalıdır. Problemin erken tespiti tedavi dönemini kaçırmamak adına çok önemlidir.
Diş teli tedavisinin en büyük avantajı dişlerin yapısının değiştirilmeden düzeltilmesidir. Dolayısıyla dişlere geri dönüşümü olmayan bir hasar verilmez. Doğal bir tedavi sonu sağlar. Diş teli tedavisi sonrası protetik (kaplama) ya da restoratif (dolgu, yaprak porselen) bir tedavi yapılması gerekse bile uygulanan tedavinin başarısı daha yüksek olur. Diş teli tedavisinin en büyük dezavantajı ise, tedavi sürelerinin hastalara uzun gelmesidir. Hayatın çok hızlı aktığı bu dönemde 1 yıllık tedavi süresi bile bazı hastalara çok uzun gelebilmektedir. Ortalama insan ömrünün 75-80 yıl olduğunu düşünürsek, 1-2 yıllık bir süre, bütün ömür boyunca güzel bir gülüşe sahip olmak için bana uzun gelmemekte.
Günümüzde diş teli tedavisi sadece metal braketler kullanılarak yapılmamaktadır. Bu alanda oldukça geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır. Porselen (seramik) braketler kullanılarak tedavi görünürlüğü azaltılabildiği gibi, estetik kaygısı daha yüksek hastalarda şeffaf plaklar ya da içten tel (lingual ortodonti) tedavileri uygulanabilmektedir. Kullanılan malzeme hangisi olursa olsun tedavi sonunda hedeflenen diş dizilimine ulaşılabilir. Burada hastanın kişisel tercihi ve ortodonti uzmanının görüşleri önemlidir. Doktorunuzun sizin tedavinize uygun olmadığını düşündüğü seçimlerde ısrarcı olmayın.