Diş Beyazlatma
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Diş beyazlatma, dişin doğal renginin özel içerikli jeller ile ağartılması işlemine denilmektedir. Burada şunu belirtmekte fayda görüyorum. Diş beyazlatma ile diş temizliği (diş taşı temizliği, detertraj) aynı şey değildir. Diş temizliği dişin dış yüzeyindeki lekelerin giderilmesi işlemidir. Dişin yüzeyinde leke olmamasına rağmen kişi dişlerinin renginden memnun olmayabilir. Bu durumda diş beyazlatma işlemi ile diş rengini 3-4 tona kadar açılabilmekteyiz.
Diş beyazlatma işlemi iki yöntem ile yapılabilmektedir. Birincisi ofis tipi beyazlatma yöntemidir ki bu yöntem ile tek seansta çok iyi sonuçlar elde edebilmekteyiz. İkinci yöntem ev tipi beyazlatma yöntemidir. Bu yöntem ile de ofis tipi beyazlatma yönteminin kalıcılığını arttırabilir ya da daha düşük etkinlikte ağartma işlemi gerçekleştirilebilir.
Ofis tipi beyazlatma işlemi için klinik şartlar gerekmektedir. Öncelikle dişlerin yüzeyinden diş taşları ve lekeler arındırılır. Daha sonra diş etlerinin ağartma ajanının tahrişinden korunması amacıyla bir bariyer kullanılır. Bariyer yardımıyla ağartılacak dişlerin diş etlerinin izolasyonu sağlandıktan sonra diş yüzeyine ağartma ajanı uygulanır. Ağartmanın etkinliğin arttırılması için lazer ya da led ışık kaynaklarından faydalanılabilir. Bir süre sonra ağartma ajanı diş yüzeyinden kaldırılır ve beyazlık kontrolü yapılır. İşlem hasta hassasiyet hissedene kadar 2-3 kez tekrarlanabilir.
Ev tipi beyazlatma işlemi, diş hekiminin kişiye özel olarak plak hazırladığı ve hastanın hekim kontrolünde evde kendisinin plak içine ağartma jelini uygulayıp kullandığı bir işlemdir. Bu işlem çoğunlukla ofis tipi beyazlatmanın kalıcılığı için kullanılsa da tek başına da uygulanabilen bir yöntemdir. Kullanılan ağartma jelinin etkinliği ofis tipine göre daha düşük olmasına rağmen bazı hasta gruplarında tercih edilebilmektedir.
Diş beyazlatma işleminin, işlem sonrası yaşanan geçici hassasiyet sorunları dışında dişe herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Elde edilen sonuçlar kişiye bağlı olarak değişmekle birlikte iki ya da üç yıla kadar korunabilmektedir. Sonuçların kalıcılığı açısından fazla miktarda çay, kahve, sigara tüketimi ve kötü ağız bakımı dezavantaj doğurmaktadır.
Diş Beyazlatma İşlemi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş beyazlatma işlemi sonrası çok sıcak ya da çok soğuk gıdalardan kaçınılmalıdır. İşlem sonrası oluşan hassasiyet için ağrı kesici kullanılabilir. Özellikle ilk birkaç gün sigara, çay, kahve, salça gibi ürünlerin tüketilmemesi daha iyi olur. Günde 2 kez diş fırçalamaya ve diş ipi kullanımına özen gösterilmelidir. Bunlara dikkat edilmesi beyazlatma işleminin kalıcılığını etkilemektedir.
Her Diş Beyazlatılabilir Mi?
Doğal dişin dokusunda yapısal bir bozukluk ya da hastanın kullanılacak ajanlara bir alerjisi olmadığı her durumda beyazlatma işlemi uygulanabilmektedir. Beyazlatma işlemi ile dolgular ya da protetik uygulamaların rengi açılamaz. Ağartma ajanları sadece doğal diş rengine etki eder. Bu sebeple ön bölgede estetik uygulamalar düşünülüyorsa ve doğal diş renginden memnuniyetsizlik söz konusu ise, öncesinde beyazlatma işlemlerinden faydalanılabilinir.
Beyazlatma işlemi ile farklı kişilerde farklı sonuçlar alınabilmektedir. Bazı hastalarda 3-4 tona kadar açılmalar olabilirken, bazılarında daha az ton değişiklikleri meydana gelebilmektedir. Bu farklılıklar doğal dişin yapısından kaynaklanmaktadır.
Sigara İçenlere Diş Beyazlatma İşlemi Uygulanır Mı?
Sigara içmek diş beyazlatma işleminin uygulanmasına engel bir durum değildir. Fakat elde edilen sonuçların kalıcılığı açısından bir dezavantaj oluşturmaktadır. Çünkü sigara, dişlerin lekelenmesine neden olan bir maddedir. Leke yapan maddelere sık maruziyet beyazlatmanın etkisini kısaltmaktadır.
Kimler Diş Beyazlatma İşlemi Yaptıramaz?
Diş beyazlatma işleminin hamilelerde ve emzirenlerde uygulanması tavsiye edilmez. Genellikle 16 yaşından küçük çocuklara uygulanmaz. Ön bölgede yapılmış dolgular varsa, beyazlatma işlemi ile dolguların rengi açılamayacağı için, işlem sonrası renk farklılığı olacağından beyazlatma işlemi uygulanmayabilir. Yaygın çürük ve diş harabiyeti olan bireylerde öncelikle bu dişlerin tedavisi önerilir. Beyazlatma işlemi bu tedaviler sonrasına ertelenir.