Çocuk Ortodontisi
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Ortodonti, çenelerin ve dişlerin birbirleriyle uyumlarını kontrol eden, herhangi bir bozukluk varsa bunu teşhis edip tedavi eden diş hekimliği branşının bir uzmanlık alanıdır. Çocuk ortodontisi de çocuklara yönelik ortodontik problemlerle ve çözümleriyle ilgilenir.
Çocuklarının ömür boyu sağlıklı ve güzel bir gülüşe sahip olmasını isteyen ebeveynler, çocuğun süt dişlerinin çıktığı andan itibaren her 6 ayda bir diş hekimine kontrole gitmelidir. Süt dişlerinin takip edilmesi ve herhangi bir problem oluştuğunda problemin giderilmesi kalıcı dişlerin sağlığını da direk olarak etkiler. Bu yüzden ‘nasıl olsa bu dişler düşecek yerine yenileri gelecek’ mantığı doğru değildir. Ortodontik problemlerin önemli bir kısmı, oluşan çürüklerin çenede yarattığı yer kaybından ya da erken süt dişi çekimlerinden kaynaklanmaktadır. Çürüklerin tedavi edilmesi ve illa çekim gerektiren durumlarda dişlerin kaymasını önlemek amacıyla yer tutucuların yapılması çok önemlidir.
Ortodontik açıdan ilk muayene, süt dişlerin düşüp kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı yani yaklaşık 7 yaş civarında yapılmalıdır. Çocuk ortodontisi bu aşamada devreye girerek ileri yaşlarda oluşabilecek ortodontik bozuklukların önüne geçilebilir. Parmak emme, ağızdan nefes alma, uzun süreli emzik kullanımı gibi kötü alışkanlıklar dışında, kapanış problemlerinin küçük yaşlarda ortadan kaldırılması, çenelerin büyüme gelişiminin sağlıklı bir seyir izlemesinde oldukça önemlidir. Bu dönemde uygulanan basit apareyler sonraki yıllarda büyük problemlerin oluşmasını engeller.
Çocuklar İçin Ortodontik Muayene Gerektiren Durumlar
6-7 yaşından itibaren her çocuk 6 ayda bir ortodonti uzmanına görünmelidir. Çoğunlukla bu düzene uyulmadığından aşağıda sizler için erken müdahale gerektiren durumları sıraladık.
Çocuk Ortodontisinde Kullanılan Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda ortodontik tedaviler sahip olunan probleme göre en erken 7-8 yaş civarında başlar. Bu yaş döneminde yaklaşık 12-13 yaşına kadar süt dişlerin bir kısmı ağızda bulunur. Süt dişleri ve kalıcı dişlerin aynı anda bulunduğu bu döneme karışık dişlenme dönemi denir. Ortopedik (iskeletsel) problemlerin giderilmesi yani çenelerin birbiriyle uyumunu sağlamak için yapılan uygulamalar genelde bu dönemde gerçekleştirilir. Tüm kalıcı dişler ağız içinde görüldüğünde genellikle sabit tel tedavisi aşamasına geçilir. Tel tedavisi aşamasında da dişlerin kemik içindeki konumları düzeltilir.
Tedavi yöntemleri çocukların diş yapılarına ve mevcut sorunlarına göre değişiklik gösterebilir. Çocuklarda uygulanan tedavi yöntemlerinden kısaca bahsedelim.
Çocuk Ortodontisinin Avantajları
Çocukların diş ve çene yapılarının ideal konuma getirilmesi için erken yaş uygulamaları çok önemlidir. Bu sayede problemlerin şiddeti artmadan çözüme kavuşturulması sağlanır.
Çocuk ortodontisinin avantajları:
Çocuk Ortodontisi Fiyatları
Çocuklarda uygulanan iskeletsel problemlere yönelik erken dönem tedavi ücretleri, sabit tel tedavilerine oranla genelde daha ekonomiktir. Tedavi sürelerinin daha kısa olması ve daha az sayıda malzeme kullanımı gerektirmesi bunda etkilidir.
Her hastanın problemi ve tedavi yöntemi farklı olabileceğinden net konuşmak mümkün değildir. Bazen birden fazla sayıda aparey kullanım gereksinimi doğabilir. Bu durumda ücret artacaktır. En sağlıklı bilgiyi ancak muayene sonrası doktorunuz tarafından öğrenebilirsiniz.