Kamuflaj Tedavisi
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan’ın anlatımıyla.
İskeletsel çene problemlerinde tedavi alternatifleri büyüme gelişimin yönlendirilmesi, kamuflaj tedavileri ve ortognatik cerrahi operasyonlardır. Büyüme gelişimin yönlendirilmesi, gelişim potansiyeli olan çocuklarda uygulanır ve ideal sonucu verir. Büyüme gelişimin devam etmediği vakalarda ise kamuflaj tedavilerine başvurulur.
Kamuflaj tedavisi, iskeletsel veya dişsel problemlerin diş hareketleri ile maskelenmesi demektir. Tedavi amacı, mevcut problemi diş hareketleri ile daha az görünür hale getirmek, vakaya kabul edilebilir bir diş kapanışı ve estetik kazandırmaktır. İskeletsel problemin çok ciddi olduğu ve genel sağlığı iyi erişkin hastalarda ortognatik cerrahi operasyonlar daha iyi bir alternatif olabilir.
Kamuflaj tedavisi, iskeletsel problemin hafif, profil yumuşak doku görünümünün normale yakın olduğu büyüme potansiyeli kalmayan vakalar için uygun bir tedavi yöntemidir. Tedavi kararı kesinleştirilmeden önce, hasta ile ortognatik cerrahi alternatifi, her iki yöntemin artıları ve eksileri üzerinde konuşulup fikir birliğine varılmalıdır. Oluşturulacak tedavi planı hangi yöntemin kullanılacağına bağlıdır. Kamuflaj tedavisini deneyelim olmazsa cerrahi yaparız gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü tedavi planı açısından birbirlerinin zıddı diş hareketleri gerekir.
Kamuflaj tedavileri için genellikle diş çekimlerine başvurulur. Üstten iki adet küçük azı diş çekimi, alttan iki adet küçük azı diş çekimi, dört adet küçük azı çekimi, alt tek keser diş çekimi gibi tedavi planları sıklıkla uygulanır. Bazı durumlarda mini vida kullanımı ile diş çekimi gerekliliği ortadan da kaldırılabilir.
Üst çenenin belirgin olduğu vakalarda yapılan kamuflaj tedavileri, alt çenenin belirgin olduğu vakalarda yapılan kamuflaj tedavilerine nazaran daha başarılı sonuçlar vermektedir. Üst çenenin belirgin olduğu vakalarda çoğunlukla üst çeneden iki adet küçük azı dişi çekilerek, fırlak görünüme sahip ön keser dişler geriye doğru kaydırılır. Böylece üst dudak konumu ve dişlerin görünümü iyileştirilir. Ancak alt çenenin belirgin olduğu vakalarda alt ön kesici dişlerin geriye kaydırılması çene ucunun daha belirgin hale gelmesine sebep olabilir. Tüm vakalar birbirinden farklıdır ve kendine özgü tedavi alternatiflerine sahiptir. Vakalar kendi içinde detaylı değerlendirilip ona göre karar vermek çok önemlidir.